• Bayer Връзки

Ръководство за отговорна сеитба на царевица

Ръководство за отговорна сеитба на царевица

Да запазим околната среда

Да запазим околната среда »още ...

Сиво гниене по гроздето

Категория / Проблем:

Болести/Сиво гниене

Латинско наименование

Botrytis cinerea

Информация:

Botrytis cinerea
Увеличи изображението
Botrytis cinerea
Увеличи изображението
Botrytis cinerea
Увеличи изображението
Сивото гниене е една от най-вредоносните и икономически важни болести по лозата.
Гъбата се развива в широк температурен интервал от 1-31°С с оптимум 25°. Конидиоспорите кълнят при относителна влажност над 90°, но заразяват само при наличие на капка вода. Повредите от градушка, лозови молци, оидиум, както честите превалявания и увеличаването на захарното съдържание в периода на узряване са благоприятни предпоставки за развитието на патогена.
 
Симптоми
Явява се при хладна и влажна пролет по цветовете, цветните дръжки, по току-що формираните зърна и дори по-нежните леторасти, като причинява тяхното загиване, след което ги покрива с плесенов налеп. Валежите и понижаването на температурата по време на гроздобера са причина за ново избухване на сивото гниене, но най-характерни и силно изразени са пораженията по зърната в периода на узряването. Първите признаци при белите сортове са появата на светлокафяви петна по кожицата, която лесно се свлича и оголва месото. Такива петна има и при черните сортове, но са трудно забележими. Паразитът бързо обхваща целия грозд и минава върху съседните, като при по-висока влажност загнилите части се покриват с обилен сив плесенов налеп.
 
Борба
Борбата с химични средства особено при влажно и дъждовно време трябва да се провежда непосредствено след прецъфтяването, след градушка, при наедряване на зърната, но преди затваряне на чепката и при избистряне и прошарване на зърната. Правилното извеждане на борбата срещу брашнестата мана и гроздовите молци намалява риска от развитие на болестта.


Продукти:

    no recommendation

[ Последно обновено: Четвъртък, Февруари 11, 2016 ]

Търси

Търси